OMV Petrom menține termenul pentru Neptun Deep. Christina Verchere: „Prima moleculă de gaz va fi livrată în 2027”

OMV Petrom menține termenul pentru Neptun Deep. Christina Verchere: „Prima moleculă de gaz va fi livrată în 2027”
Publicat: 31/07/2024, 15:10

Termenul pentru livrarea gazelor naturale extrase din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep nu va fi devansat, ci este menținut pentru parcursul anului 2027, a declarat conducerea executivă a Grupului OMV Petrom, operatorul concesiunii, joi, în cadrul conferinței de presă organizate pentru prezentarea rezultatelor din primul semestru al anului. Profitul OMV Petrom a crescut de aproape trei ori în primele șase luni din 2024, deși prețurile la gaze și energie au scăzut.

„Prima moleculă de gaz va fi livrată în 2027”, a afirmat, Christina Verchere, directorul general executiv (CEO) și președinte al Directoratului OMV Petrom, la întrebările jurnaliștilor privind termenul stabilit pentru intrarea producției Grupului din Marea Neagră în sistemul energetic național.

„Ne menținem estimarea pentru primele molecule de gaze în 2027”, a declarat și Cristian Hubati, membru al Directoratului responsabil pentru activitatea de Explorare și Producție.

Potrivit acestuia, este încă prea devreme pentru a fi stabilit mai concret termenul, dacă este mai spre începutul sau sfârșitul anului respectiv.

Stadiul proiectului

Conform informațiilor oficiale, proiectul Neptun Deep, a progresat conform planului; ceremonia de tăiere a oțelului pentru părțile superioare ale platformei având loc în luna mai.

Grupul OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, este operator al proiectului, la care deține participații egale cu compania de stat Romgaz, producătorul român care a preluat participația americanilor de la ExxonMobil.

Companiile OMV Petrom și Romgaz au luat decizia finală de investiție pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep din Marea Neagră, pe 21 iunie 2023, iar investiția totală este de 4 miliarde de euro, la care partenerii în concesiune contribuie în mod egal.

Alina Popa, directorul financiar al OMV Petrom, sursele de finanțare sunt din surse proprii, conform deciziei privind zona strategică tradițională, spre deosebire de investițiile în proiecte sustenabile, pentru care se va apela la alte forme de finanțare.

Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră are o suprafață de 7.500 km pătrați și este situat la o distanță de aproximativ 160 kilometri față de țărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 și 1.000 de metri.

Neptun Deep este un proiect cu o viabilitate economică solidă, potrivit oficialilor companiei, rezervele estimate ale zăcământului sunt de 100 miliarde metri cubi (700 milioane bep), iar producția la platou se va ridica la 140 mii bep/zi.

Este vorba de producția din cele două zăcămintelor comerciale de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep, respectiv Domino – care va produce prin două centre de foraj submarine cu șase sonde – și Pelican 9 – cu un centru de foraj marin cu patru sonde.

Platforma de producție din apele de mică adâncime va fi operată integral de la distanță, deci nu va avea personal în larg, iar o navă de suport multifuncțional de ultimă generație este construită special pentru acest proiect.

În 2025 se va da startul forajului, care va fi finalizat în 2026, iar între timp se va finaliza platforma și structura, care vor fi ulterior expediate din instalate pe mare, în paralel și cu instalarea conductei și a sistemelor submarine, conform calendarului oficial.

Profit în creștere

Profitul net al Grupului OMV Petrom a crescut la 2,6 miliarde lei în primul semestru din 2024, cu 178% mai mare față de față de 0,9 miliarde lei în aceeași perioadă din 2023, arată rezultatele pentru ianuarie – iunie 2024, inclusiv situațiile financiare neauditate interimare consolidate simplificate la data de și pentru perioada încheiată la 30 iunie 2024, publicate joi pe site-ul Bursei de Valori București.

Producția de hidrocarburi a scăzut cu 3,1% la 10,0 mil bep sau 110,1 mii bep/zi (T2/23: 10,3 mil bep sau 113,7 mii bep/zi), reflectând declinul natural din principalele zăcăminte (Bustuchin, Totea Deep și Lebădă Est), aspect parțial compensat de contribuția reparațiilor capitale la sonde și a sondelor noi. Producția de țiței și condensat a scăzut cu 4,3%, la 4,8 mil bbl, iar producția de gaze naturale a scăzut cu 2,0%, la 5,2 mil bep. Volumul vânzărilor de hidrocarburi a scăzut cu 3%, în linie cu scăderea producției.

Citiți și:

Primele gaze naturale din perimetrul Neptun Deep vor fi livrate în 2027, a confirmat OMV Petrom. Scenarii privind obiceiurile de consum de energie

OMV Petrom și Romgaz au aprobat o investiție de 4 mld. € în proiectul Neptun Deep.  România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri